W których produktach występuje dobry cholesterol?

Pojęcie „dobry cholesterol” jest potocznym skrótem myślowym. Cholesterol we krwi i cholesterol w produkcie to ten sam związek. Używanie określeń „dobry” lub „zły” odnosi się do kompleksów białkowo-cholesterolowych krążących w naszym krwiobiegu.

 

Cholesterol LDL (potocznie zwany „złym”) jest stosunkowo niedużą cząsteczką, która może odkładać się w ściankach naczyń krwionośnych, zwężając ich światło i utrudniając przez to dotlenienie komórek ciała. Cholesterol HDL (potocznie zwany „dobrym”) jako duża cząsteczka zbiera cholesterol z innych tkanek i transportuje go do wątroby, gdzie ulega metabolizmowi.

 

Cholesterol znajdujący się w produktach żywnościowych zwiększa stężenie cholesterolu LDL ("złego" cholesterolu), dlatego jego nadmierne spożycie z dietą może zwiększyć ryzyko kolejnego zawału mięśnia sercowego.

Realizacja: Realizacja MEDICALmultimedia
Zamknij i przejdź do serwisu »