Jakie czynniki wpływają na krzepliwość krwi (INR) u osób stosujących leczenie przeciwzakrzepowe (przeciwkrzepliwe)?

Na poziom INR u osób stosujących leczenie przeciwzakrzepowe (czyli leczonych acenokumarolem lub warfaryną) mogą wpływać inne leki oraz dieta.

Acenokumarol i warfaryna hamują działanie witaminy K i w ten sposób zmniejszają krzepliwość krwi. Jeśli pacjent spożyje więcej produktów zawierających witaminę K (warzywa o zielonych liściach, np. brokuły, sałata, kapusta, szpinak, ale też truskawki, olej sojowy i niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, np. jaja, wątroba wołowa) jego INR obniży się, jeśli spożyje mniej takich produktów − INR ulegnie podwyższeniu. Niestety każda zmiana diety może powodować zmianę wskaźnika INR, dlatego ważna jest regularna jego kontrola.

Realizacja: Realizacja MEDICALmultimedia
Zamknij i przejdź do serwisu »