Krem z dyni (4 porcje)

Składniki
500 g miąższu z dyni1 średnia cebula
1 duże jabłko
250 g marchewki
3 łyżki oleju rzepakowego
centymetrowy korzeń imbiru
0,5 szklanki soku jabłkowego
2 szklanki rosołu
200 g gęstego jogurtu naturalnego
curry, kurkuma
Wykonanie
Cebulę, dynię, marchew, jabłko obrać i pokroić w drobną kostkę. Przełożyć do rondla, podlać wodą i dusić przez kilka minut. Pod koniec duszenia dodać olej. Imbir pokroić w plasterki, dodać do warzyw i dusić przez kilka minut na małym ogniu. Dodać sok jabłkowy i rosół. Całość gotować ok. 20 min. Następnie zupę zmiksować, doprawić curry i kurkumą. Na talerzu dodać jogurt.- Mam chorobę wieńcową i biorę leki. Czy mogę wypić alkohol?
- Czy po napadach migotania przedsionków można pić alkohol?
- Jaki olej używać do smażenia?
- Czy powinno się używać sztucznych słodzików? Jakich?
- Czy ostatni posiłek o 18:00 pomoże schudnąć?
- W których produktach występuje dobry cholesterol?
- Czy mogę po zawale jeść kapustę i ogórki kwaszone?
- Czy dieta u niemowlaków wpływa na ryzyko zawału w ich dorosłym życiu?
- Miałem zawał i teraz czuję się lepiej. Czy to możliwe?
-
Czy przebyty zawał jest czymś, o czym trzeba pamiętać do końca życia?
-
Czy przy nadciśnieniu mogę napić się kawy po lekach?
- Co wpływa na krzepliwość krwi (INR) przy leczeniu przeciwzakrzepowym?
- Rodzic z cukrzycą zmarł na zawał. Jak uniknąć zachorowania?
- Jakich pokarmów należy unikać w czasie stosowania acenokumarolu (Acenokumarol, Sintrom) lub warfaryny (Warfin)?
- Czy pokarmy wpływają na działanie nowych leków przeciwkrzepliwych (Pradaxę, Xarelto, Eliquis)?
- Czy w trakcie przyjmowania leków antyarytmicznych trzeba również stosować dietę?
- Czy po zawale można pić alkohol?
-
Więcej
pytań -
Zadaj
pytanie