Słodycze spożywane w nadmiarze dostarczają dużej ilości kalorii do organizmu. W uproszczeniu, kalorie, które nie ulegną spaleniu (np. w trakcie wysiłku fizycznego) mogą ulec zmagazynowaniu np. pod postacią tkanki tłuszczowej powodując otyłość. Nadmiar cukrów powoduje również wyższy poziom cholesterolu. Co więcej, jeżeli u pacjenta występuje także cukrzyca, to nadmiar słodyczy będzie prowadził do złej kontroli glikemii („wysokie cukry”). A zatem słodycze mogą powodować niekorzystne konsekwencje u chorego po zawale, zwiększając ryzyko progresji miażdżycy i kolejnego zawału.
Oczywiście słodycze nie są całkowicie przeciwwskazane. Można je spożywać w ograniczonych ilościach, o ile regularnie podejmujemy aktywność fizyczną (czyli spalamy zbędne kalorie), nie mamy nadwagi lub otyłości oraz cukrzycy i jeżeli nasz poziom cholesterolu jest właściwy.