Nie ma bezwzględnych przeciwwskazań do wypicia jednego piwa nawet w kilka dni po przebytym zawale serca. Należy jednak pamiętać aby w pierwszych tygodniach po incydencie wieńcowym ograniczać ilość spożywanego alkoholu, a następnie nie przekraczać dopuszczalnej maksymalnej dawki, która wynosi 10 g/dobę u kobiet i 20 g/dobę u mężczyzn. Standardowa dawka alkoholu, zawierająca około 10 g czystego alkoholu etylowego zawarta jest w: 250 ml piwa, jednej lampce wina (125 ml), jednym kieliszku wódki (25 ml) lub jednej małej lampce sherry (50ml).
Alkohol dostarcza tylko energii (zawiera dużo kalorii), nie ma żadnych wartości odżywczych. Nadmiar alkoholu może prowadzić do otyłości, podwyższonego ciśnienia tętniczego krwi i wyższego poziomu cholesterolu, a także wchodzić w niebezpieczne interakcje z niektórymi lekami.