W których produktach występuje dobry cholesterol?
Na zwiększenie poziomu „dobrego” cholesterolu (czyli cholesterolu HDL) wypływa spożywanie tłuszczów nienasyconych, które można znaleźć w produktach takich jak np. oliwa z oliwek, olej rzepakowy, tłuste ryby, orzechy, awokado, a także odpowiednie przygotowanie potraw (czyli unikanie smażenia). Również regularna aktywność fizyczna podnosi poziom „dobrego” cholesterolu.
Zobacz podobne pytania
Co po wyjściu ze szpitala?
Czy po zawale można pić alkohol?
Podobno koniak to lekarstwo. Czy osoba z chorobą wieńcową może wypić kieliszek, nawet jeśli bierze leki?
Po napadach migotania przedsionków lekarz zabronił pić alkohol. Czy na pewno ma rację?
Choruję na nadciśnienie. Czasem po wzięciu leków czuję się senna i nic mi się nie chce. Czy wtedy mogę napić się słabej kawy?
Jakie czynniki wpływają na krzepliwość krwi (INR) u osób stosujących leczenie przeciwzakrzepowe (przeciwkrzepliwe)?
Miałem zawał i teraz czuję się lepiej. Czy to możliwe?
W których produktach występuje dobry cholesterol?
Mój ojciec chorował na cukrzycę, zmarł na zawał w wieku 60 lat. Co zrobić, aby zapobiec zachorowaniu?
Jakich pokarmów należy unikać w czasie stosowania acenokumarolu (Acenokumarol, Sintrom) lub warfaryny (Warfin)?