Jakiego oleju używać do smażenia?
Smażenie nie jest zalecane osobom po zawale serca, niezależnie od tego jaki tłuszcz zostanie użyty. Potrawy lepiej piec lub przygotowywać na parze. Należy unikać tłuszczów pochodzenia zwierzęcego. Oleje roślinne można dodawać do potraw – najlepiej po obróbce termicznej. Ilość każdego tłuszczu powinna być ograniczona i kontrolowana. Jeśli to możliwe warto swoją dietę po zawale serca skomponować z pomocą dietetyka.
Zobacz podobne pytania
Co po wyjściu ze szpitala?
Czy po zawale można pić alkohol?
Podobno koniak to lekarstwo. Czy osoba z chorobą wieńcową może wypić kieliszek, nawet jeśli bierze leki?
Po napadach migotania przedsionków lekarz zabronił pić alkohol. Czy na pewno ma rację?
Choruję na nadciśnienie. Czasem po wzięciu leków czuję się senna i nic mi się nie chce. Czy wtedy mogę napić się słabej kawy?
Jakie czynniki wpływają na krzepliwość krwi (INR) u osób stosujących leczenie przeciwzakrzepowe (przeciwkrzepliwe)?
Miałem zawał i teraz czuję się lepiej. Czy to możliwe?
Jakiego oleju używać do smażenia mięsa, ryb czy innych produktów?
Mój ojciec chorował na cukrzycę, zmarł na zawał w wieku 60 lat. Co zrobić, aby zapobiec zachorowaniu?
Jakich pokarmów należy unikać w czasie stosowania acenokumarolu (Acenokumarol, Sintrom) lub warfaryny (Warfin)?