Co wpływa na krzepliwość krwi (INR) przy leczeniu przeciwzakrzepowym?
Na poziom INR u osób stosujących leczenie przeciwzakrzepowe (czyli leczonych acenokumarolem lub warfaryną) mogą wpływać inne leki oraz dieta.
Acenokumarol i warfaryna hamują działanie witaminy K i w ten sposób zmniejszają krzepliwość krwi. Jeśli pacjent spożyje więcej produktów zawierających witaminę K (warzywa o zielonych liściach, np. brokuły, sałata, kapusta, szpinak, ale też truskawki, olej sojowy i niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, np. jaja, wątroba wołowa) jego INR obniży się, jeśli spożyje mniej takich produktów − INR ulegnie podwyższeniu. Niestety każda zmiana diety może powodować zmianę wskaźnika INR, dlatego ważna jest regularna jego kontrola.
Zobacz podobne pytania
Choruję na nadciśnienie. Czasem po wzięciu leków czuję się senna i nic mi się nie chce. Czy wtedy mogę napić się słabej kawy?
Co po wyjściu ze szpitala?
Czy po zawale można pić alkohol?
Mam cholesterol w normie. Dlaczego muszę brać lek na obniżenie cholesterolu?
Czy lek na cholesterol mogę zażywać co drugi dzień?
Podobno koniak to lekarstwo. Czy osoba z chorobą wieńcową może wypić kieliszek, nawet jeśli bierze leki?
Dlaczego stenty „zarosły” pomimo brania klopidogrelu?
Czy można się wyleczyć z choroby wieńcowej?
Dlaczego pomimo, że mam niskie ciśnienie lekarz przepisuje mi leki przeciw nadciśnieniu?
Stale biorę leki przeciwzakrzepowe. Dlaczego wyniki krzepnięcia krwi różnią się za każdym razem?