Jakie czynniki wpływają na krzepliwość krwi (INR) u osób stosujących leczenie przeciwzakrzepowe (przeciwkrzepliwe)?
Na poziom INR u osób stosujących leczenie przeciwzakrzepowe (czyli leczonych acenokumarolem lub warfaryną) mogą wpływać inne leki oraz dieta.
Acenokumarol i warfaryna hamują działanie witaminy K i w ten sposób zmniejszają krzepliwość krwi. Jeśli pacjent spożyje więcej produktów zawierających witaminę K (warzywa o zielonych liściach, np. brokuły, sałata, kapusta, szpinak, ale też truskawki, olej sojowy i niektóre produkty pochodzenia zwierzęcego, np. jaja, wątroba wołowa) jego INR obniży się, jeśli spożyje mniej takich produktów − INR ulegnie podwyższeniu. Niestety każda zmiana diety może powodować zmianę wskaźnika INR, dlatego ważna jest regularna jego kontrola.
- Czy leki przyjmowane po zawale serca działają, jeśli nadal pali się papierosy?
- Mój mąż po zawale rzucił palenie i strasznie przytył. Czy grozi mu następny zawał serca od otyłości?
- Czy oprócz statyn są inne skuteczne leki na cholesterol?
- Czy przebyty zawał serca jest chorobą?
- Czy silna miażdżyca naczyń wieńcowych jest przeciwwskazaniem do przeprowadzenia koronarografii?
- Jak koronawirus wpływa na stenty?
-
Czy po przebytym zawale można zaszczepić się przeciwko Covid-19?
-
Nadciśnienie tętnicze - II Forum Serce Pacjenta
-
Czym jest choroba wieńcowa? - II Forum Serce Pacjenta
- W lipcu 2020 miałem zawał serca i założono mi stent. Jakie leki na gardło mogę brać?
- Czy po zawale serca mogę brać lek Megace?
- Czy mogę zażywać nalewkę z głogu własnej roboty?
- Tydzień temu przeszłam zawał, następnie miałam czyszczenie żył. Obecnie mam zapalenie płuc. Czy jest ono po zawale bardziej niebezpieczne?
- Przeszedłem w wieku 35 lat zawal ściany dolnej i tylnej z uniesieniem odcinka ST. Jaką mam szansę na długie życie?
-
Więcej
pytań -
Zadaj
pytanie