Pilaw z kurczakiem (2 porcje)

Składniki

1 łyżka oliwy z oliwek
2 udka z kurczaka bez skóry i kości (250 g), pokrojone w plasterki
1 duża czerwona cebula, pokrojona w plasterki
½ średniej wielkości czerwonej papryki, pokrojonej w plasterki
½ łyżeczki suszonego rozmarynu
200 g ryżu basmati lub parboiled
500 ml wywaru z kurczaka

Wykonanie

Mięso podsmażyć na suchej patelni do lekkiego zrumienienia. Wyłożyć na talerz. Do garnka wlać 4-5 łyżek wody, włożyć cebulę, paprykę i dusić około 5 min, aż będą miękkie. Po koniec duszenia dodać oliwę. Następnie dodać rozmaryn i dusić jeszcze 3 min. Włożyć mięso i ryż i wymieszać. Wlać zimny wywar z kurczaka, wymieszać i doprowadzić do wrzenia. Szczelnie przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 20 min, aż ryż będzie miękki i wchłonie płyn.
Projekt wsparty przez nieograniczony grant edukacyjny firmy AstraZeneca
AstraZeneca
Realizacja: Realizacja Grupa casusBTL
Zamknij i przejdź do serwisu »