Zupa z soczewicy (4-6 porcji)

Składniki

1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, roztarte
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki curry
½ łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka posiekanych papryczek chili
1 ½ litra wody
375 ml wywaru z kurczaka
200 g czerwonej soczewicy
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
400 g pomidorów z puszki wraz zalewą
pieprz czarny

Wykonanie

Do dużego garnka wlać 3 łyżki wody, włożyć cebulę, przykryć i często mieszając, dusić na wolnym ogniu. Po ok. 10 minutach dodać oliwę. Następnie dodać czosnek, kurkumę, chili, curry, mieszając dusić przez 1 min. Dodać wodę, wywar z kurczaka, soczewicę, kaszę perłową, pomidory oraz pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 45 min, aż kasza i soczewica będą miękkie. Podawać posypane pietruszką lub kolendrą.
Projekt wsparty przez nieograniczony grant edukacyjny firmy AstraZeneca
AstraZeneca
Realizacja: Realizacja Grupa casusBTL
Zamknij i przejdź do serwisu »