Kasza jęczmienna po włosku (4 porcje)
jest wariacją kuchni polskiej z włoską. Kasza to znakomite źródło witaminy PP oraz błonnika. W przyrządzenia tej potrawy musisz przygotować: czerwoną paprykę, oliwę z oliwek z wytłoczyn, perłową kaszę jęczmienną oraz wywar z kurczaka. W żaroodpor...
Składniki
1 duża czerwona papryka, pokrojona w paski
1 łyżka oliwy z oliwek z wytłoczyn
200 g perłowej kaszy jęczmiennej
750 ml wywaru z kurczaka
Wykonanie
Wymieszać paprykę i oliwę w żaroodpornym naczyniu i wstawić do piekarnika nagrzanego do 200oC na 30 min. Do upieczonej papryki dodać kaszę i wymieszać. Wlać wywar, kaszę powtórnie wymieszać i piec około 1 godz. albo do czasu, aż będzie miękka i wchłonie płyn. Jeśli trzeba, wlać więcej wywaru. Nie mieszać po ugotowaniu. Przykryć i przechować w cieple.
Zobacz więcej przepisów