Kotlety z wołowiny i soczewicy (24 małe kotleciki)
to idealne rozwiązanie dla zwolenników kuchni tradycyjnej, w której częstym elementem dania są kotlety, pragnących jeść zdrowo. Soczewica - składnik kotletów - jest źródłem węglowodanów, białka i błonnika. Aby przyrządzić kotlety z wołowiny i socz..
Składniki

100 g czerwonej soczewicy
400 g mielonej chudej wołowiny
1 średnia cebula, pokrojona w kostkę
½ małej papryki, pokrojonej w kostkę
1 ząbek czosnku roztarty
2 łyżeczki mieszanki dowolnych ziół
80 ml przecieru pomidorowego lub ½ szklanki gęstego soku pomidorowego
1 jajo roztrzepane
pieprz czarny
ok. 70 g otrębów owsianych

Wykonanie

Soczewicę włożyć do garnka, zalać wrzącą wodą i gotować 20 min, aż będzie miękka i odcedzić. W misce połączyć soczewicę z mięsem, cebulą, papryką, czosnkiem, ziołami, przecierem i jajem. Masę dokładnie wymieszać i doprawić do smaku pieprzem. Dodać tyle otrąb, aby masa miała konsystencję mięsa na kotlety. Uformować kotlety, ułożyć na lekko blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika nagrzanego do temp. 200 oC na 40 min. W czasie pieczenia raz odwrócić.

Zobacz więcej przepisów