Zupa z soczewicy (4-6 porcji)
to smaczna i pożywna potrawa, która składa się z wielu wartościowych składników. Aby ją przygotować, będziesz potrzebować: dużego garnka z 3 łyżkami wody oraz cebulą. Przykrywasz garnek i często mieszasz, dusisz na wolnym ogniu. Po ok. 10 minutach...
Składniki

1 łyżka oliwy z oliwek
1 duża cebula, pokrojona w kostkę
2 ząbki czosnku, roztarte
½ łyżeczki kurkumy
2 łyżeczki curry
½ łyżeczki mielonego kminku
1 łyżeczka posiekanych papryczek chili
1 ½ litra wody
375 ml wywaru z kurczaka
200 g czerwonej soczewicy
100 g kaszy jęczmiennej perłowej
400 g pomidorów z puszki wraz zalewą
pieprz czarny

Wykonanie

Do dużego garnka wlać 3 łyżki wody, włożyć cebulę, przykryć i często mieszając, dusić na wolnym ogniu. Po ok. 10 minutach dodać oliwę. Następnie dodać czosnek, kurkumę, chili, curry, mieszając dusić przez 1 min. Dodać wodę, wywar z kurczaka, soczewicę, kaszę perłową, pomidory oraz pieprz do smaku. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu pod przykryciem 45 min, aż kasza i soczewica będą miękkie. Podawać posypane pietruszką lub kolendrą.

Zobacz więcej przepisów