Czy wiesz, że...
- Cholesterol występuje tylko w produktach pochodzenia zwierzęcego. W warzywach, owocach, nasionach, ziarnach zbóż go po prostu nie ma. Dlatego nie ulegaj reklamom, sugerującym zakup tego oleju, bo nie zawiera cholesterolu.
- Sól kuchenna (chlorek sodu) jest substancją smakową i konserwującą. Dodawana jest w procesie produkcji żywności. Sód jako składnik mineralny występuje naturalnie niemal w każdym produkcie spożywczym. Wody mineralne również dostarczają tego składnika. Dodatkowo wiele substancji dodawanych do żywności typu barwniki, wzmacniacze smaku i zapachu, słodziki, substancje konserwujące (np. benzoesan sodu, cyklaminian sodu, glutaminian sodu) zawiera sód w swoim składzie. Nie możliwe zatem wydaje się całkowite wykluczenia tego składnika ze swojej diety. Natomiast należy go ograniczyć do zalecanego minimum odpowiadającego 1 łyżeczce soli poprzez eliminacje soli kuchennej w swojej kuchni i wnikliwe czytanie etykiet produktów spożywczych przed ich zakupem.
- Sterole roślinne, ostatnio dodawane do margaryn, występują naturalnie w warzywach, owocach, ziarnach i orzechach. Związki te mogą obniżać stężenie cholesterolu we krwi. Dzięki podobnej do cholesterolu budowie cząsteczki substancje te zmniejszają wchłanianie cholesterolu z przewodu pokarmowego. Dlatego słuszne wydaje się spożywanie margaryn wzbogaconych w stanole lub sterole z produktami pochodzenia zwierzęcego. Badania kliniczne wykazały, że porcja margaryny wzbogaconej użytej do 3 kromek pieczywa (ok. 30 g) obniża poziom cholesterolu o taki sam odsetek jak przy spożyciu jej w większych ilościach. Dlatego nie należy się nimi objadać (bo zwiększa się wtedy kaloryczność posiłków).
- Aby zachować walory odżywczo-smakowe oleje roślinne sprzedawane w ciemnym szkle powinny być chronione przed światłem i ciepłem. Dlatego nie stosuj ich do przygotowywania potraw z obróbką termiczną tylko dodawaj na zimno do sałatek i surówek. Pamiętaj również, że jest to tłuszcz o takiej samej kaloryczności jak inne tłuszcze (1 g tłuszczu odpowiada 9 kcal), dlatego stosuj go z rozwagą.
- Słowo cukier ma bardzo wiele znaczeń, co śmiało wykorzystują m.in. producenci żywności. Napis „sok bez cukru” sugeruje, że w danym soku nie ma cukru i może być bezpiecznie spożywany. Nic bardziej mylnego. Tak naprawdę informacja ta oznacza, że producent nie dosłodził soku cukrem białym, ale mógł użyć innych jego odpowiedników np. syrop glukozowo-fruktozowy czy sok winogronowy. Dodatkowo soki owocowe zawsze zwierają naturalne cukry występujące w owocach. Dlatego pamiętaj o rozważnym spożywaniu takich produktów, sprawdzaj wartość odżywczą umieszczoną na opakowaniu, szczególnie jeżeli zmagasz się z nadwagą lub otyłością, lub cukrzycą.
Zobacz podobne pytania
Co po wyjściu ze szpitala?
Czy po zawale można pić alkohol?
Podobno koniak to lekarstwo. Czy osoba z chorobą wieńcową może wypić kieliszek, nawet jeśli bierze leki?
Po napadach migotania przedsionków lekarz zabronił pić alkohol. Czy na pewno ma rację?
Choruję na nadciśnienie. Czasem po wzięciu leków czuję się senna i nic mi się nie chce. Czy wtedy mogę napić się słabej kawy?
Jakie czynniki wpływają na krzepliwość krwi (INR) u osób stosujących leczenie przeciwzakrzepowe (przeciwkrzepliwe)?
Miałem zawał i teraz czuję się lepiej. Czy to możliwe?
Mój ojciec chorował na cukrzycę, zmarł na zawał w wieku 60 lat. Co zrobić, aby zapobiec zachorowaniu?
Jakich pokarmów należy unikać w czasie stosowania acenokumarolu (Acenokumarol, Sintrom) lub warfaryny (Warfin)?
Czy pokarmy wpływają na działanie nowych leków przeciwkrzepliwych (Pradaxę, Xarelto, Eliquis)?