Zasady żywienia po zawale serca
Dieta po zawale powinna być dostosowana do stanu zdrowia chorego oraz jego aktywności fizycznej. W pierwszych dniach po incydencie zawałowym, kiedy pacjent na ogół leży, wartość energetyczna będzie niższa (ok. 20 kcal/kg należnej masy ciała/dobę), natomiast po uruchomieniu chorego poziom kaloryczności może wzrosnąć do ok. 30 kcal/kg należnej masy ciała/dobę. Poziom białka odpowiada wartościom zalecanym osobom zdrowym (1 g/kg należnej masy ciała/dobę). Udział tłuszczów zostaje ograniczony do 20-25% wartości kalorycznej diety. Natomiast węglowodany stanowią dopełnienie energetyczności posiłków.
Posiłki powinny być małe, lekkostrawne, spożywane co 3 godziny. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3 godzin przed snem. W diecie zalecane jest ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, cukrów prostych, cholesterolu, soli (sodu), alkoholu, kofeiny, natomiast zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik pokarmowy (szczególnie błonnik rozpuszczalny), składniki mineralne (potas, magnez) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (szczególnie kwasy omega 3). Ilość płynów przyjmowana w ciągu dnia powinna wynosić ok. 2 litrów na dobę i pochodzić głównie z wody mineralnej niskosodowej.
Pobierz ze strony i powieś na lodówce piramidę żywienia dla osób po zawale