Zasady żywienia po zawale serca
Dieta po zawale powinna być dostosowana do stanu zdrowia chorego oraz jego aktywności fizycznej. W pierwszych dniach po incydencie zawałowym, kiedy pacjent na ogół leży, wartość energetyczna będzie niższa (ok. 20 kcal/kg należnej masy ciała/dobę), natomiast po uruchomieniu chorego poziom kaloryczności może wzrosnąć do ok. 30 kcal/kg należnej masy ciała/dobę. Poziom białka odpowiada wartościom zalecanym osobom zdrowym (1 g/kg należnej masy ciała/dobę). Udział tłuszczów zostaje ograniczony do 20-25% wartości kalorycznej diety. Natomiast węglowodany stanowią dopełnienie energetyczności posiłków.
Posiłki powinny być małe, lekkostrawne, spożywane co 3 godziny. Ostatni posiłek należy spożywać ok. 3 godzin przed snem. W diecie zalecane jest ograniczenie tłuszczów pochodzenia zwierzęcego, cukrów prostych, cholesterolu, soli (sodu), alkoholu, kofeiny, natomiast zwiększenie spożycia produktów bogatych w błonnik pokarmowy (szczególnie błonnik rozpuszczalny), składniki mineralne (potas, magnez) i wielonienasycone kwasy tłuszczowe (szczególnie kwasy omega 3). Ilość płynów przyjmowana w ciągu dnia powinna wynosić ok. 2 litrów na dobę i pochodzić głównie z wody mineralnej niskosodowej.
Pobierz ze strony i powieś na lodówce piramidę żywienia dla osób po zawale
- Czy po zawale można pić alkohol?
- Mam chorobę wieńcową i biorę leki. Czy mogę wypić alkohol?
-
Czy przy nadciśnieniu mogę napić się kawy po lekach?
- Miałem zawał i teraz czuję się lepiej. Czy to możliwe?
- Czy mogę po zawale jeść kapustę i ogórki kwaszone?
- Czy po napadach migotania przedsionków można pić alkohol?
-
Czy przebyty zawał jest czymś, o czym trzeba pamiętać do końca życia?
- W których produktach występuje dobry cholesterol?
- Jaki olej używać do smażenia?
- Czy ostatni posiłek o 18:00 pomoże schudnąć?
-
Więcej
pytań -
Zadaj
pytanie