Zasady żywienia po zawale serca – w praktyce

SZCZĘŚLIWA TRZYNASTKA!

 

  1. Ustal optymalne dla siebie godziny posiłków, zgodnie z zasadami: pierwszy posiłek w 1 godzinę od przebudzenia, kolejne co 3 godziny, ostatni 3 godziny przed snem.
  2. Posiłki powinny być lekkostrawne, czyli unikaj potraw smażonych w panierce na tłuszczach (także na oleju/oliwie), wędzonych, bardzo pikantnych, produktów o dużej zawartości tłuszczu. Posiłki gotuj w wodzie lub na parze, duś bez obsmażania na tłuszczu (można to zrobić na suchej patelni), piecz w rękawie foliowym lub smaż na patelni grillowej bez dodatku tłuszczu i bez panierek.
  3. Ogranicz tłuszcz pochodzenia zwierzęcego, czyli unikaj smalcu, słoniny, boczku, tłustej wieprzowiny, wędlin rozdrabnianych (typu mortadela, parówkowa, salceson, pasztet), podrobów, serów pleśniowych i topionych, śmietany. Wprowadź więcej tłuszczu pochodzenia roślinnego (oliwa, olej, margaryny), chude mięsa (drób bez skóry, królik), wędliny jednogatunkowe (typu szynka, polędwica lub własne pieczenie), sery twarogowe maksymalnie do 3% zawartości tłuszczu, mleko 2% tłuszczu lub jogurt naturalny.
  4. Unikaj cukru, słodyczy, słodzonych napojów gazowanych, ciast. Nie spożywaj produktów zawierających następujące składniki: syrop glukozowo-fruktozowy, fruktoza, utwardzony tłuszcz roślinny, tłuszcz palmowy.
  5. Ogranicz spożycie cholesterolu także poprzez zmniejszenie ilości spożywanych żółtek jaja (do 2 sztuk na tydzień).
  6. Nie dosalaj swojego talerza. Jeżeli będziesz chciał użyć soli do przyrządzenia potrawy to zrób to w bardzo małych ilościach i po obróbce cieplnej (np. nie sól wody do gotowania na początku, tylko produkt po ugotowaniu). Unikaj gotowych mieszanek przyprawowych czy kostek rosołowych z solą lub z glutaminianem sodu (oraz innymi sodowymi wzmacniaczami smaku). Stosuj natomiast zioła i przyprawy w postaci świeżej lub suszonej.
  7. Ogranicz spożycie alkoholu. Ewentualną dopuszczoną ilość ustal z lekarzem
  8. We wczesnym okresie po zawale mięśnia sercowego unikaj nadmiernego spożycia napojów z kofeiną (np. kawy, mocnej herbaty). Późniejsze spożycie tych płynów omów z lekarzem prowadzącym lub dietetykiem.
  9. Zwiększaj spożycie świeżych warzyw i owoców do około 700 g dziennie. Warzywa krótko gotowane lub surowe powinny być dodane do minimum 3 posiłków w ciągu dnia, a ich udział powinien być większy niż owoców. Jeżeli zmagasz się dodatkowo z cukrzycą ogranicz spożycie owoców do 300 g dziennie, rozdzielając je do 2-3 posiłków.
  10. Wybieraj pełnoziarniste produkty zbożowe (płatki i otręby, chleb z mąki razowej, grube kasze). Dodatkowo staraj się nie rozgotowywać makaronu czy ryżu. Unikaj produktów z mąki pszennej (szczególnie pieczywa oraz wyrobów garmażeryjnych typu placki, pierogi, kluski).
  11. Przynajmniej 2 razy w tygodniu spożywaj ryby, najlepiej morskie. Unikaj konserw rybnych, gotowych past rybnych oraz ryb smażonych w panierce na tłuszczu.
  12. Wprowadź do swojej diety olej rzepakowy, oliwę z oliwek, orzechy, pestki z dyni. Tłuszcze roślinne dodawaj do sałatek, surówek lub innych potraw na zimno w ilości 1 łyżka stołowa na 1 porcją. Nie podjadaj dowolnie w ciągu dnia orzechów czy pestek tylko dodaj do swoich posiłków w ilości 1 garść dziennie.
  13. Zwiększ ilość wypijanych płynów w ciągu dnia do minimum 2 l. Pamiętaj, aby były to głównie woda mineralna niskosodowa (lepiej niegazowana) oraz słaba herbata niesłodzona.

 

Pamiętaj, że właściwa dieta może zapobiec kolejnemu zawałowi serca.

Projekt wsparty przez nieograniczony grant edukacyjny firmy AstraZeneca
AstraZeneca
Realizacja: Realizacja Grupa casusBTL
Zamknij i przejdź do serwisu »